0 kaarten€ 0.00
Op 1 december gaf Ferdinand Biesheuvel, bestuurder van de nieuwe stichting theater Gorinchem, op een manier zoals alleen een theatermaker dat kan, de gemeente een visie van het bestuur. Hoe ziet het theater er over 2 jaar uit...

Om maar direct met de deur in huis te vallen; Schouwburg De Nieuwe Doelen bestaat niet meer, we gaan met iets nieuws beginnen aan de Haarstraat 64: “DE VIJFZINNEN, het huis van de stad”.
Over twee jaar kom je via het terras “DE VIJFZINNEN” binnenlopen via de nieuw aangebouwde serre aan de kant van de Varkenmarkt. Dit Theatercafé is de horeca gelegenheid die door veel cultuurbeoefenaars als ontmoetingsplaats wordt gebruikt. Er is op dat moment een expositie van een jonge, nog onbekende, maar veel belovende kunstenaar te bewonderen. Afgelopen weekend was er de drukbezochte opening van deze expositie, welke werd opgeluisterd door het Huisorkest. Dit is een groep muzikanten die vaak het Theatercafé gebruikt voor sessies en geregeld indruk maakt op het twee wekelijkse Open Podium op de woensdagavond.
Het is nog vroeg, half tien, maar toch al behoorlijk druk. In de hoek zit een groepje ouders aan de koffie. Zij hebben zojuist hun kinderen afgezet bij de repetities van het Theaterhuis. Over een maand hebben zij hun uitvoering. Vandaag worden de diverse disciplines voor deze voorstelling samen gevoegd. Het jongerenkoor van de maandagavond treedt op als chorus line terwijl de muziek voor rekening komt van het VIJFZINNEN orkest. Het orkest moest voor het repeteren een aantal extra avonden gebruik maken van de muziekfoyer op de eerste verdieping. Gelukkig voor hen was deze twee weken vrij gekomen omdat de daar repeterende theatersport groep twee uitwedstrijden speelde.
Ik bestel een cappuccino met appelgebak, het duurt wat langer. Achter de bar staat een vrijwilligster, laten we haar Rosa noemen, die van de horeca captain uitleg krijgt over de nieuwe koffiemachine. Het appelgebak is huisgemaakt door ‘Zin in Zoet’ van Syndion. De cappuccino wordt met zoveel enthousiasme en toewijding gezet dat het mij niet uitmaakt er iets langer op te moeten wachten, naar het gebak kijk ik uit, wetende dat dit met veel liefde en aandacht is gemaakt. Rosa spaart met haar vrijwilligerswerk achter de bar, punten voor haar eigen zangkoor. Er zijn voor de presentatie van haar koor in de Theaterzaal straks zenders nodig. Met de opgespaarde vrijwilligerspunten kan het koor gratis gebruikmaken van deze zenders. Rosa is samen met een aantal andere koorleden een van de vaste barvrijwilligers. De nodige ervaring achter de bar is al opgedaan bij de repetities van het koor. Iedere donderdag repeteert het 50 koppige koor in de grote bovenfoyer. De bovenfoyer heeft een eigen bar, en op de donderdagavond wordt dit zeer belangrijke gedeelte voor het koor, bestierd door vrijwilligers, zoals Rosa. Het is die avond hun bar, en een van de gezelligste plekken van het hele gebouw om op die avond te vertoeven. Tot half twaalf. Daarna kan je nog afzakken naar het Theatercafé, waar je nog een drankje kan halen. De bar van de grote bovenfoyer kent geen geheimen voor Rosa. Daar staat ze volgende maand ook wanneer het Theaterhuis twee uitverkochte voorstellingen speelt in de Theaterzaal. En ook dan spaart ze weer punten voor de noodzakelijke zenders bij haar eigen uitvoering.
Ik wil met mijn cappuccino plaats nemen op een van de banken in de serre, helaas ze zijn allemaal bezet. Een flexwerker heeft zijn laptop opengeslagen en voert een skype-gesprek. In de andere hoek leest een man de krant, en aan de statafel bij de deur voeren een man en een vrouw een werkbespreking. Ze hebben centraal in het land afgesproken, en voor tienen was er verder in de stad nog niets open.
Ik kies voor een plekje aan de grote ronde leestafel in het midden van het Theatercafé. Daar is net een groep vrijwilligers opgestaan om in de grote bovenfoyer de BHV herhalingstraining te gaan volgen. De groepen die gebruik maken van “DE VIJFZINNEN”, leveren mensen aan om deze cursus te volgen. Op de avonden dat ze zelf gebruik maken van “DE VIJFZINNEN” zijn ze als BHV-er aanwezig. Bij uitvoeringen in de Theaterzaal kunnen zij als BHV-ers bij andere groepen punten sparen voor hun eigen uitvoering.
Ik neem een slok van mijn cappuccino en lees een flyer voor het Stand-Up-Comedy-Café. De woensdag avond is afwisselend voor het Stand-Up-Comedy-Café, het Singer-Songwriter-Café en het Open Podium. Erg leuk, er zijn al een aantal talenten die op het kleine podium in het Theatercafé begonnen zijn en inmiddels als belofte de grotere zalen gaan bespelen.
Bij het Open Podium spelen geregeld onze eigen talenten. Deze kruipen letterlijk naar boven, vanuit de kleedkamers welke gebruikt worden als lesruimte voor privé muziekonderwijs. Hier staat het talent van de toekomst, vooral Jazz heeft weer een enorme impuls gekregen. De Jazz concerten die geregeld in het Theatercafé worden gegeven, de grote inbreng in het jaarlijkse Jazz festival en de grote afsluiting met een Jazz coryfee, maken van Gorinchem weer een echte Jazz stad.
Veel muziek, en veel muzikanten vind je geregeld in “DE VIJFZINNEN”. Ook het jaarlijks georganiseerde Folk Festival is een muziek spektakel waardoor bezoekers hun weg naar “DE VIJFZINNEN” weer weten te vinden.
Tijdens de afgelopen Zomerfeesten was het terras van “DE VIJFZINNEN” enorm druk bezocht. Tot laat in de avond vond iedereen zijn weg naar het Theatercafé en was het bar gezellig. De artiesten maakten gebruik van de kleedkamers en zo kon “DE VIJFZINNEN” zijn naam als voortreffelijk gastheer hooghouden. Syndion verzorgde vanuit de keuken de uitstekende catering voor alle vrijwilligers. Zoals ze dat zo vaak doen bij grote gezelschappen die iets te happen willen hebben.
De moeilijkste jaren lijken voorbij. De Theaterzaal gaat naast de uitvoeringen van eigen producties, amateurs, verenigingen, scholen en manifestaties, ook weer gebruikt worden door professionele theatergezelschappen.
Het zijn gezelschappen die wat minder hoge eisen stellen. De toneeltoren met haar trekkenwand is ontmanteld. De toren heeft een prima besteding gekregen als opslag voor de instrumenten van de band die wekelijks de Doelendienst van live muziek voorziet. Ook wordt het als opslag voor de diverse decorstukken van eigen producties gebruikt.
Dat er geen trekkenwand is, blijkt toch voor heel veel producties niet echt een bezwaar te zijn. Ook het overgrote deel van het professionele theater aanbod maakt geen gebruik van een trekkenwand. De echt grote gezelschappen zijn allemaal uitgeweken naar zalen met een veel grotere capaciteit, en staan voor meerdere weken daar geprogrammeerd op nog geen 30 km rond Gorinchem. Wel leuk dat er initiatieven zijn ontstaan om georganiseerd deze voorstellingen elders te gaan bezoeken. Het Theatercafé fungeert hierin als verzamelplek, waar gezellig nagepraat kan worden bij terugkomst.
Een aantal cabaretiers en kleinkunstenaars wilden weer heel graag in Gorinchem spelen. Ze hebben Gorinchem gemist. Dat podium, een van de weinige podia die nog over zijn, waar coryfeeën als Wim Sonneveld, en Wim Kan nog hebben gestaan. Vooral een try-out in “DE VIJFZINNEN” wordt zeer op prijs gesteld. ‘Als er in Gorinchem wordt gelachen dan…… ‘ Ach, dat gaat al lang niet meer op.
Het Gorcums publiek is juist een heerlijk publiek. Opgegroeid met drie theaters in een cultureel klimaat om trots op te zijn. Een plek waar jong en oud, waar amateur en professional zich welkom voelt en waar ruimte is voor ontmoeting, ontplooiing en talent op elk gebied.
Fortis creantur Fortibus, Culture creantur Cultures…

Ferdinand Biesheuvel, namens het bestuur “DE VIJFZINNEN, het huis van de stad”